Build Europe, de toonaangevende Europese handelsvereniging voor projectontwikkelaars en woningbouwers, publiceert vandaag een rapport dat bedoeld is om de Europese beleidsmakers te helpen de milieudoelstellingen van de EU te verwezenlijken en de huisvesting beter betaalbaar te maken voor de EU-burgers die getroffen zijn door de economische gevolgen van de Covid-19-pandemie.

Build Europe’s Green Deal and Renovation Wave bevat 21 voorstellen van ontwikkelaars en huizenbouwers die meer dan 60% van de Europese huizenbouwcapaciteit vertegenwoordigen. In het verslag worden vindingrijke manieren aangegeven om Europa koolstofneutraal te maken zonder de huisvestingsbehoeften van de EU-burgers te veronachtzamen.

In Build Europe’s verslag wordt er bij de Europese beleidsmakers op aangedrongen om in de European Green Deal en de Renovation Wave belangrijke maatregelen op te nemen zoals een uitgebreide en wijdverbreide renovatie van het woningbestand, een intensiever gebruik van nieuwe digitale instrumenten, een ambitieus opleidings- en communicatieprogramma en de invoering van financieringsinstrumenten en investeringssteun.

Marc Pigeon, President of Build Europe, zegt: Als we ambitieuze renovatiedoelstellingen willen bereiken, is het niet voldoende om de renovatie door particulieren of openbare exploitanten te ondersteunen, zoals in het verleden is gebeurd. Het is noodzakelijk om sneller en sterker te gaan en om dit te doen moeten we vertrouwen op ondernemers – ontwikkelaars en woningbouwers – om op grotere schaal te herstructureren en te renoveren”.

Filiep Loosveldt, Build Europe Managing Director, voegde toe: “Wij zijn van mening dat we goed geplaatst zijn om doeltreffende voorstellen te ontwikkelen om de werkzaamheden van de Europese instellingen en de lidstaten te informeren. Onze blauwdruk is bedoeld om de EU-instellingen dichter bij de burgers te brengen, en om de Europeanen de huizen te geven die zij wensen.”